Motorový skútr AutoPed

Známá sufražetka Florence “Fay” Norman (1883-1964) na autopedu v roce 1916. V roce 1907 se provdala za Sira Henryho Normana, známého novináře a liberála. Právě od něj dostala k narozeninám tento motorový skútr a dojížděla na něm ulicemi Londýna do své kanceláře. Hnutí sufražetek za volební právo vzniklo roku 1900 a v roce 1918 získaly ženy částečné volební právo omezené na osoby starší 30 let. Stejného postavení jako muži dosáhly voličky teprve v roce 1928, kdy byla tato věková hranice snížena na 21 let.

Pod tajemnou značkou AutoPed, se skrývá první masově rozšířený skútr v historii. Výroba probíhala v USA v letech 1915 až 1921. Poháněl jej motor o objemu 155 ccm, výkonu 1,5 koní a dosahoval rychlosti až 32 km/h. V podstatě se jednalo o velkou koloběžku, jelikož se na něj nedalo posadit, řídítka byla sklápěcí a motor poháněl přímo přední kolo. Tyto skútry se těšily velké oblibě a můžeme je vidět u pošťáků v New Yorku, policistů, pilotů, ale i majetnějších lidí, jak v USA, tak i Evropě. Poněkud překvapivě je rádi využili i gangsteři k páchání svých zlotřilých zločinů.

Něco detailů pro technicky zaměřené čtenáře: Motor byl 4-taktní, zpřevodování bylo řešeno spojkou mezi klikovou hřídelí a kolem. Spojka se ovládala řídítky – naklopením dopředu se zapojila, vrácením do středové polohy rozpojila. Pokud pilot naklopil řídítka dále směrem k sobě, ovládal tím čelisťovou brzdu v předním kole. Pravou otočnou rukojetí se ovládal plyn, levou otočnou rukojetí dekompresor. Takže to nebyla taková sranda, jako na dnešních skútrech, určitě to chtělo cvik…

Zdroj obrázku Wikimedia Commons

Napsat komentář